17/1/13

Ακραία Chelseaκά φαινόμενα



Ακραία Chelseaκα φαινόμενα έπληξαν χτές την Premier League Αγγλίας, με τους Λονδρέζους να παραχωρούν ισοπαλία 2-2 στην Southampton ενώ είχαν προβάδισμα 2 τερμάτων.

5-3-2 (1-Χ-2) ήταν ο απολογισμός της Chelsea πρίν το χθεσινό ματς. Με μέσο όρο απόδοσης 1,58 και τυπική απόκλιση 0,40 το 50% νίκες εντός μόνο κέρδος δεν προσφέρει για την ώρα.

Η αστάθεια που χαρακτηρίζει την Chelsea την δείχνουν και τα νούμερα. Ο μέσος όρος τερμάτων υπέρ είναι 2,20 ανά παιχνίδι, αλλά αυτό απο μόνο του δεν λέει όλη την αλήθεια. Όταν αναφερόμαστε σε μέσους όρους είναι καλό να κοιτάμε και την τυπική απόκλιση.

Η τυπική απόκλιση μας δείχνει το πόσο αντιπροσωπευτικός είναι ο μέσος όρος μίας κατανομής. Όσο μικρότερη είναι η τιμή της τυπικής απόκλισης τόσο πιο κοντά στον μέσο όρο βρίσκονται οι τιμές.

Με 2,20 τέρματα μέσο όρο λοιπόν αλλά τυπική απόκλιση 2,40 μπορούμε να κάνουμε λόγο για αυξομειώσεις στην απόδοση των μπλε. Φυσικά στο πλασματικό 2,20 τέρματα υπέρ έχει παίξει ρόλο το 8-0 απέναντι στην Aston Villa (23/12/2012).

Αν αφαιρέσουμε το αποτέλεσμα αυτό στα υπόλοιπα παιχνίδια τα μεγέθη είναι:
Μ.Ο τερμάτων 1,56 Τυπ.Αποκλ. 1,50. Δηλαδή ακόμα και στο χαμηλότερο 1,56 σαν μέσο όρο, η Chelsea αδυνατεί να δείξει συνοχή.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και για την αμυντική της λειτουργία (αν και τα μεγέθη είναι μικρότερα). Με μέσο όρο 0,80 τέρματα κατά ανά ματς η τυπ.απόκλιση είναι στο 0,98. Και εδώ μεγαλύτερη απο τον μέσο όρο.

Έχοντας αυτά υπόψιν νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να εμπιστευτεί κανείς τους γηπεδούχους και να ρισκάρει στο απίστευτο αυτό 1,15 που πρόσφερε ο ΟΠΑΠ.

Το 8-0 επί της Aston Villa παρέσυρε την Chelsea σε 2 σερί εκτός έδρας νίκες, απέναντι σε Norwich και Everton αλλά κάπου εκεί ήρθε ο κορεσμός(;) για την ομάδα του R.Benitez. Ακολούθησε εντός έδρας ήττα από την Q.P.R παρακαλώ προσγειώνοντας απότομα τους μπλε αλλά ο κ.Walters φρόντισε να τους κάνει την ένεση ηθικού που τους έλειπε, μόνο και μόνο για να σηκώσουν ψηλά και πάλι την μύτη και να τιμωρηθούν χτές από τη Southampton.

Για την Southampton απλά θα την επαινέσουμε λιγάκι. Με 2 τέρματα υπέρ η απόδοση της μπορεί να αξιολογηθεί πολύ θετικά αφού σε σχέση με τους προηγούμενους φιλοξενούμενους των μπλε ο δείκτης της είναι:
Α=(2-0,80 )/0,98=1,22 αρκετά καλός αναλογικά.

Επόμενο παιχνίδι για τους μπλε είναι εναντίον της συμπολίτισσας Arsenal στις 20/01/2012 15:30 (Ελλάδος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: